Holland 2017 - Around the world

Așa cum ziceam, acum cîteva zile într-o postare pe instagram, toamna se numără bobocii, iar eu, în sfîrșit am găsit timp să editez fotografiile din călătoriile mele de astă vară.  Iar postările mele de călătorie vor începe cu Olanda. 

Este cea mai nordică țară în care am reusit să ajung și la sigur va rămîne pe mult timp preferata mea. Aș putea vorbi continuu despre ea, însă postările lungi și pline de text nu mai sunt demult la modă :D Tocmai din acest motiv m-am gîndit să scriu 5 puncte cheie despre experiența mea în Olanda, 5 lucruri care facîndu-le am reușit să o cunosc și să o văd cu totul printr-o altă prismă:
       1. În această călătorie am mers cu 2 prietene foarte bune ale mele, care cunosc mult mai bine decît mine această țară, vizitînd-o și explorînd-o de nenumărate ori, deci aveam un plan foarte bine pus la punct despre ce vrem să facem, unde vrem să mîncăm și ce vrem să încercăm. Deci o listă "must do" pregătită din timp este chiar foarte binevenită.
       2. Explorează Olanda pe bicicletă! Noi am luat în chirie bicilete pentru o zi și am mers din Amsterdam pînă în cîteva sătucuri apropiate. Am parcurs cam 40 km pe autoban cu pistele special amenajate pentru biciclete. Prima oprire a noastră a fost expoziția fotografică "Street of the world", apoi am mers în sătucul "Zaanse Schans", unde miroase a cacao, unde într-un singur loc poți gusta cașcavalul olandez, waffles-urile lor traditionale, unde poti vedea cum se fac papucii lor din lemn și de unde poti lua cepe pentru lalele, este ca un sătuc unde fiecare căsuță produce și vinde ceva local, reprezentativ și autentic.

     3. Mergeți la mare. Marea din Olanda e cu totul o altă mare, decît cea cu care eram obișnuită pînă acum. Cu plaje sălbatice, largi, cu apa extrem de rece dar de o frumusețe rară. Așa ca un sfat, nu mîncați nimic pe plajă, pentru că riscați să vă luptați cu pescărușii pentru orice bucățică de pîine sau pește :D

     4. Nu vă limitați la Amsterdam, mergeți neapărat și în alte orașe mai puțin aglomerate, pe mine de exemplu m-a cucerit liniștea și comoditate din Haarlem, marea și arhitectura diferită, din Haga.
     5. Mergeți neapărat la piețile lor, bucurați-vă din plin de peștele si fructele de mare proaspete, de magazinașele pline de lucruri faine semnate de designeri locali dar și de magazinele vintage, unde poți să găsești adevărate comori :)

Însă cel mai prețios lucru cu care am venit acasă, sunt de fapt amintirile alături de oamenii faini care i-am întîlnit în această călătorie, vă mulțumesc pentru căldura, ospitalitatea și sinceritatea voastră.